napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 22 760 06 45

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
Wycieczka do Planetarium
Pod koniec stycznia nasze 5 - latki (Jagody i Mandarynki) w ramach projektu Kosmos wybrały się na wycieczkę do Planetarium w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Wycieczkę rozpoczęliśmy
28-02-20
Dzień Babci i Dziadka
20 – 24 stycznia 2020 roku to w Limonce tydzień świętowania Dnia Babci i Dziadka. Każdego dnia gościliśmy w przedszkolu Babcie i Dziadków z poszczególnych grup. Nasi Goście oglądali
13-02-20
781 424 452
youtube
facebook
Czego potrzebują dzieci w obecnej sytuacji (koronawirus w Polsce)? 4 zasady jak wspierać dzieci:

1) Dziecko potrzebuje oparcia w spokojnych rodzicach. Na poziomie
emocjonalnym dzieci “magicznie” wyczuwają napięcie u swoich opiekunów.
To Ty jako rodzic jesteś dla dziecka pierwszym źródłem wiedzy o świecie -
“mama się boi, czyli jest powód, bym się bał”. Równocześnie masz prawo do
strachu! Jeśli czujesz jednak, że przejmuje on nad Tobą kontrolę, poszukaj
wsparcia - wśród rodziny, przyjaciół, specjalistów. Znajdź chwilę, by zrobić
coś, co zazwyczaj reguluje Twoje emocje: muzyka, ćwiczenia, kąpiel? Zadbaj
o siebie. Spokojny rodzic = spokojne dziecko.

2) Porozmawiaj z dzieckiem otwarcie o bieżącej sytuacji w kraju, nawet jeśli o
to nie pyta.
Być może trudno mu wyrazić swoje niepokoje lub sformułować
pytania. Nie udawaj, że nic się nie dzieje. Dzieci widzą i czują (patrz - punkt
1). Mów prosto i spokojnie. Małym dzieciom wystarczy komunikat: “ostatnio
dużo ludzi choruje i mama z tatą trochę się tym martwią. Jesteśmy dorośli,
wiemy, jak zadbać o ciebie i o siebie. Panujemy nad sytuacją.”

3) Kontroluj, w jaki sposób rozmawiasz przy dziecku o sytuacji z innymi
dorosłymi.
Pewnie miałaś już okazję przekonać się, że dzieci słuchają nawet
wtedy, gdy wydają się być zatopione w zabawie ;) Dziecko może błędnie
zrozumieć to, co usłyszy i się tego przestraszyć. Pół biedy, jeśli się tymi
obawami podzieli i będziesz je mogła rozwiać.

4) Zadbaj o stałe punkty dnia (posiłek, czas na gry planszowe, wspólne
tańce). Dadzą one dziecku poczucie przewidywalności i bezpieczeństwa.
Konsekwencja zamknięcia placówek to również radykalna zmiana w rytmie
dnia dziecka i całej rodziny. Spróbuj zachować wszystkie możliwe w tej
sytuacji rytuały, które do tej pory towarzyszyły Waszej codzienności.

Uśmiechajcie się, śpiewajcie, gotujcie wspólnie, przytulajcie się - bądźcie
razem!

 

Weronika Dzierżawa - Nalewajska,
psycholog dziecięcy, psychoterapeutka

24-03-20
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!

Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”

W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka!

Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem
Ministra Edukacji Narodowej.

W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji.

Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych.

Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii.

W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci.

DZIĘKUJEMY!!!

29-11-17
Najlepsze stołeczne przestrzenie do nauki - Limonka z nagrodą główną

Warszawski Konkurs "Najlepsze stołeczne przestrzenie do nauki"
rozstrzygnięty! Przedszkole Limonka otrzymało nagrodę główną w tym
zaszczytnym konkursie! 6 czerwca 2016 roku w Narodowym Instytucie Audiowizualnym w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów i nagród w pierwszej edycji Konkursu „Najlepsze szkolne i przedszkolne przestrzenie uczenia się w Warszawie”.


Organizatorem Warszawskiego Konkursu Najlepsze szkolne i przedszkolne
przestrzenie uczenia się było Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy we
współpracy z Biurem Architektury i Planowania Przestrzennego oraz Biurem
Stołecznego Konserwatora Zabytków.

Celem Konkursu było wskazanie najlepszych przestrzeni edukacyjnych z
punktu widzenia architektury, estetyki oraz funkcjonalności ułatwiającej
proces uczenia się i sprzyjającej rozwojowi społeczności szkolnych, a także
przedszkolnych. Organizatorom zależało na promowaniu najciekawszych
aranżacji przestrzeni edukacyjnych oraz przyjaznego środowiska uczenia się,
jak też w przypadku obiektów zabytkowych, eksponujących dziedzictwo
kulturowe. Promowano również partycypacyjny sposób kształtowania
przestrzeni szkolnej.

Kapituła w składzie:

1. Marek Mikos Dyrektor Biura Architektury i Planowania Przestrzennego

2. Piotr Brabander Dyrektor Biura Stołecznego Konserwatora Zabytków

3. Mirosław Sielatycki Zastępca Dyrektora Biura Edukacji Urzędu m.st.
Warszawy

4. Wojciech Wagner Naczelnik w Biurze Architektury i Planowania
Przestrzennego

5. dr inż. arch. Jerzy Grochulski Wydział Architektury Politechniki
Warszawskiej

6. Urszula Szabłowska Mazowiecka Okręgowa Izba Architektów RP

7. Marek Kuciński SARP Warszawa

8. Tomasz Fudala Muzeum Sztuki Nowoczesnej

9. Alicja Pacewicz Fundacja „Centrum Edukacji Obywatelskiej”

10. Marcin Polak Redaktor Naczelny edunews.pl

11. Olga Napiątek Fundacja Civis Polonus

12. Edyta Ołdak Stowarzyszenie "Z Siedzibą w Warszawie”

13. Elżbieta Piotrowska – Gromniak Prezes Stowarzyszenia Rodzice w
Edukacji

14. Anna Maria Zabielska Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej
Oświaty

15. Katarzyna Jasińska Warszawskie Centrum Innowacji
Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń

16. Łukasz Więcławski Przewodniczący Młodzieżowej Rady Warszawy

przyznała główną nagrodę Przedszkolu Limonka m.in. za:

- estetykę wnętrz;

- zagospodarowanie terenu zewnętrznego;

- przepiękny ogród i plac zabaw sprzyjający rozwojowi Dzieci;

- funkcjonalność pomieszczeń, które ułatwiają proces uczenia się;

- działalność sprzyjającą rozwojowi społeczności lokalnych i
przedszkolnych;

- za zaangażowanie Rodziców i Dzieci w kształtowanie przestrzeni
edukacyjnej;

- za ochronę środowiska naturalnego;

- za przyjazną przestrzeń i środowisko.

Uroczystość wręczenia nagród i dyplomów odbyła się w ramach
międzynarodowej konferencji „Przestrzenie edukacji 21. Otwieramy szkołę”
zorganizowanej przez Centrum Edukacji Obywatelskiej, gdzie mieliśmy
przyjemność wymienić doświadczenia z oświatowcami z Irlandii, Wielkiej
Brytanii, Szwecji, Niemiec i Ukrainy.

04-07-16
Wakacyjna wycieczka
Na początku sierpnia nasze przedszkolaki wybrały się na wakacyjną wycieczkę na farmę zwierząt „Cztery pory roku“ w Powsinie. Wycieczka była podzielona na dwa dni, dzięki czemu można
28-08-20
Nastąpił długo wyczekiwany moment
Nastąpił długo wyczekiwany moment dla dzieci, rodziców i nauczycieli. Po długim okresie izolacji wreszcie mogliśmy się spotkać J Pomimo pracy zdalnej nauczycieli i ich olbrzymiemu
21-05-20