napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 22 760 06 45

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Koncert wrześniowy
W miniony poniedziałek mieliśmy przyjemność uczestniczyć w muzycznej historii z "Cudownej Księgi". Para skrzatów:  Basik i Wiolinka, zabrali nas w podróż do Zaczarowanego Lasu, gdzie
20-10-19
Spotkanie z Zespołem Mazowsze
We wrześniu zabraliśmy nasze przedszkolaki w magiczną podróż… Pojechaliśmy na wycieczkę do Otrębusów do siedziby Zespołu Mazowsze na widowisko edukacyjne „Piękna nasza Polska
20-10-19
Ogród Botaniczny UW
W połowie maja dwie grupy starszaków: Poziomki i Ananasy udały się na wspólną wycieczkę sensoryczną do Ogrodu Botanicznego  Uniwersytetu Warszawskiego. Grupy jechały komunikacją
24-06-19
781 424 452
youtube
facebook
Wakacje 2019 w Limonce

Czas wakacji to czas podróży bliskich i dalekich…  To również czas spotkań z naturą, ale i rozwijanie wyobraźni, wzbogacanie siebie poprzez spotkania z ludźmi lub …  postaciami na przykład z ciekawej bajki. Dlatego też wakacje 2019 w Limonce to realizacja projektu „Spotkania z bajkami”. Każdy tydzień to spotkanie z inną bajką i jej bohaterami.

Wakacje  rozpoczęliśmy już w ostatnim tygodniu czerwca wyruszając  na spotkanie z przyrodą  do Parku Doliny Wkry w Pomiechówku. Jest to przepiękny kompleks leśno –edukacyjny chroniący florę i faunę, a jednocześnie udostępniający jej uroki przybywającym tutaj turystom. Nasze dzieci oprócz wędrówki leśną ścieżka edukacyjną mogły bawić się na placu zabaw przeznaczonym dla najmłodszych.

W lipcu odwiedziliśmy najbardziej pracowitą społeczność – pszczoły w pasiece. Podczas wycieczki do Wymysłów Pod Lasem zabawa przy użyciu dramy wprowadziła dzieci w świat rodziny pszczelej. Wzorem pracowitych pszczółek dzieci składały ramki na węzy, wirowały plastry w miodarce, oglądały narzędzia i akcesoria pszczelarza. Wreszcie – w całkowicie bezpiecznych warunkach – mogły zajrzeć do ula i obserwować życie w domku pszczół.

Lipcowe, upalne dni były natomiast przeznaczone były również na aktywności w „limonkowym parku wodnym”. Nasz plac zabaw wypełniały natryski, dzięki którym czuliśmy się, jak w prawdziwym aquaparku. Śmiechom, krzykom i radości nie było końca.

Drugi miesiąc wakacji przywitaliśmy wizytą w kinie. Obejrzeliśmy film pt. „Sekretne życie zwierzaków domowych 2”.  To grupy starsze, zaś młodsze spotkały się z pieskiem, którego przyprowadził do przedszkola Antoś i opowiadał o tym, jak troszczy się o swojego przyjaciela.

Drugi miesiąc wakacji to zabawy, spacery po naszej pięknej okolicy, ale również wtorki z teatrem. Dom Kultury w Rembertowie zaprosił nas do wzięcia udziału w warszawskim projekcie „Dziecięce lato teatralne”. Tak więc w każdy sierpniowy wtorek wyruszamy komunikacją miejską do Rembertowa, aby tam, jako widzowie uczestniczyć w przedstawieniach teatralnych.

Tak więc nasze wakacje obfitowały w różnorodne aktywności. Następne wakacje już za rok, a tymczasem już planujemy nowy rok szkolny….

14-08-19
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!

Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”

W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka!

Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem
Ministra Edukacji Narodowej.

W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji.

Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych.

Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii.

W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci.

DZIĘKUJEMY!!!

29-11-17
Najlepsze stołeczne przestrzenie do nauki - Limonka z nagrodą główną

Warszawski Konkurs "Najlepsze stołeczne przestrzenie do nauki"
rozstrzygnięty! Przedszkole Limonka otrzymało nagrodę główną w tym
zaszczytnym konkursie! 6 czerwca 2016 roku w Narodowym Instytucie Audiowizualnym w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów i nagród w pierwszej edycji Konkursu „Najlepsze szkolne i przedszkolne przestrzenie uczenia się w Warszawie”.


Organizatorem Warszawskiego Konkursu Najlepsze szkolne i przedszkolne
przestrzenie uczenia się było Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy we
współpracy z Biurem Architektury i Planowania Przestrzennego oraz Biurem
Stołecznego Konserwatora Zabytków.

Celem Konkursu było wskazanie najlepszych przestrzeni edukacyjnych z
punktu widzenia architektury, estetyki oraz funkcjonalności ułatwiającej
proces uczenia się i sprzyjającej rozwojowi społeczności szkolnych, a także
przedszkolnych. Organizatorom zależało na promowaniu najciekawszych
aranżacji przestrzeni edukacyjnych oraz przyjaznego środowiska uczenia się,
jak też w przypadku obiektów zabytkowych, eksponujących dziedzictwo
kulturowe. Promowano również partycypacyjny sposób kształtowania
przestrzeni szkolnej.

Kapituła w składzie:

1. Marek Mikos Dyrektor Biura Architektury i Planowania Przestrzennego

2. Piotr Brabander Dyrektor Biura Stołecznego Konserwatora Zabytków

3. Mirosław Sielatycki Zastępca Dyrektora Biura Edukacji Urzędu m.st.
Warszawy

4. Wojciech Wagner Naczelnik w Biurze Architektury i Planowania
Przestrzennego

5. dr inż. arch. Jerzy Grochulski Wydział Architektury Politechniki
Warszawskiej

6. Urszula Szabłowska Mazowiecka Okręgowa Izba Architektów RP

7. Marek Kuciński SARP Warszawa

8. Tomasz Fudala Muzeum Sztuki Nowoczesnej

9. Alicja Pacewicz Fundacja „Centrum Edukacji Obywatelskiej”

10. Marcin Polak Redaktor Naczelny edunews.pl

11. Olga Napiątek Fundacja Civis Polonus

12. Edyta Ołdak Stowarzyszenie "Z Siedzibą w Warszawie”

13. Elżbieta Piotrowska – Gromniak Prezes Stowarzyszenia Rodzice w
Edukacji

14. Anna Maria Zabielska Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej
Oświaty

15. Katarzyna Jasińska Warszawskie Centrum Innowacji
Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń

16. Łukasz Więcławski Przewodniczący Młodzieżowej Rady Warszawy

przyznała główną nagrodę Przedszkolu Limonka m.in. za:

- estetykę wnętrz;

- zagospodarowanie terenu zewnętrznego;

- przepiękny ogród i plac zabaw sprzyjający rozwojowi Dzieci;

- funkcjonalność pomieszczeń, które ułatwiają proces uczenia się;

- działalność sprzyjającą rozwojowi społeczności lokalnych i
przedszkolnych;

- za zaangażowanie Rodziców i Dzieci w kształtowanie przestrzeni
edukacyjnej;

- za ochronę środowiska naturalnego;

- za przyjazną przestrzeń i środowisko.

Uroczystość wręczenia nagród i dyplomów odbyła się w ramach
międzynarodowej konferencji „Przestrzenie edukacji 21. Otwieramy szkołę”
zorganizowanej przez Centrum Edukacji Obywatelskiej, gdzie mieliśmy
przyjemność wymienić doświadczenia z oświatowcami z Irlandii, Wielkiej
Brytanii, Szwecji, Niemiec i Ukrainy.

04-07-16
Nadleśnictwo Drewnica
W poniedziałek 23 września dwie grupy starszaków: Cytyny i Morele, wyruszyły na wspólną wycieczkę do Nadleśnictwa Drewnica. Na miejscu grupy przywitała Pani przewodnik, która
20-10-19
Piekarnia Grzybki
Trzeci tydzień października 2019r.  to czas wizyt i pracy w Akademii Piekarza, która jest organizowana dla dzieci przez Piekarnię „Grzybki”. W Akademii Piekarza, przedszkolaki
20-10-19
Noc w przedszkolu
W ostatnie weekendy maja nasze przedszkole od godziny 18.00 w piątek do godz. 8.00 w sobotę tętniło życiem J Był to bowiem czas na realizację projektu „Noc w przedszkolu”. Grupy 4-;
24-06-19