napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 22 760 06 45

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Znamy wyniki XVI edycji Konkursu Świat Przyjazny Dziecku!
Pod koniec stycznia bieżącego roku – Komitet Ochrony Praw Dziecka (KOPD) ogłosił listę laureatów XVI edycji Konkursu Świat Przyjazny Dziecku, którego celem jest promowanie miejsc i
27-02-18
Konkurs dyniowy
Jak co roku, odbył się konkurs na najciekawszy lampion z dyni. Wszystko w celu przybliżenia tradycji i zwyczajów krajów anglojęzycznych oraz dobrej zabawy.
10-11-18
100 lat niepodległości
W naszym przedszkolu też obchodziliśmy Święto Narodowe związane z 100 rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczciliśmy je spektaklem przygotowanym przez grupę Cytryn i
09-11-18
781 424 452
youtube
facebook
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!

Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”

W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka!

Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem
Ministra Edukacji Narodowej.

W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji.

Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych.

Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii.

W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci.

DZIĘKUJEMY!!!

29-11-17
Najlepsze stołeczne przestrzenie do nauki - Limonka z nagrodą główną

Warszawski Konkurs "Najlepsze stołeczne przestrzenie do nauki"
rozstrzygnięty! Przedszkole Limonka otrzymało nagrodę główną w tym
zaszczytnym konkursie! 6 czerwca 2016 roku w Narodowym Instytucie Audiowizualnym w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów i nagród w pierwszej edycji Konkursu „Najlepsze szkolne i przedszkolne przestrzenie uczenia się w Warszawie”.


Organizatorem Warszawskiego Konkursu Najlepsze szkolne i przedszkolne
przestrzenie uczenia się było Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy we
współpracy z Biurem Architektury i Planowania Przestrzennego oraz Biurem
Stołecznego Konserwatora Zabytków.

Celem Konkursu było wskazanie najlepszych przestrzeni edukacyjnych z
punktu widzenia architektury, estetyki oraz funkcjonalności ułatwiającej
proces uczenia się i sprzyjającej rozwojowi społeczności szkolnych, a także
przedszkolnych. Organizatorom zależało na promowaniu najciekawszych
aranżacji przestrzeni edukacyjnych oraz przyjaznego środowiska uczenia się,
jak też w przypadku obiektów zabytkowych, eksponujących dziedzictwo
kulturowe. Promowano również partycypacyjny sposób kształtowania
przestrzeni szkolnej.

Kapituła w składzie:

1. Marek Mikos Dyrektor Biura Architektury i Planowania Przestrzennego

2. Piotr Brabander Dyrektor Biura Stołecznego Konserwatora Zabytków

3. Mirosław Sielatycki Zastępca Dyrektora Biura Edukacji Urzędu m.st.
Warszawy

4. Wojciech Wagner Naczelnik w Biurze Architektury i Planowania
Przestrzennego

5. dr inż. arch. Jerzy Grochulski Wydział Architektury Politechniki
Warszawskiej

6. Urszula Szabłowska Mazowiecka Okręgowa Izba Architektów RP

7. Marek Kuciński SARP Warszawa

8. Tomasz Fudala Muzeum Sztuki Nowoczesnej

9. Alicja Pacewicz Fundacja „Centrum Edukacji Obywatelskiej”

10. Marcin Polak Redaktor Naczelny edunews.pl

11. Olga Napiątek Fundacja Civis Polonus

12. Edyta Ołdak Stowarzyszenie "Z Siedzibą w Warszawie”

13. Elżbieta Piotrowska – Gromniak Prezes Stowarzyszenia Rodzice w
Edukacji

14. Anna Maria Zabielska Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej
Oświaty

15. Katarzyna Jasińska Warszawskie Centrum Innowacji
Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń

16. Łukasz Więcławski Przewodniczący Młodzieżowej Rady Warszawy

przyznała główną nagrodę Przedszkolu Limonka m.in. za:

- estetykę wnętrz;

- zagospodarowanie terenu zewnętrznego;

- przepiękny ogród i plac zabaw sprzyjający rozwojowi Dzieci;

- funkcjonalność pomieszczeń, które ułatwiają proces uczenia się;

- działalność sprzyjającą rozwojowi społeczności lokalnych i
przedszkolnych;

- za zaangażowanie Rodziców i Dzieci w kształtowanie przestrzeni
edukacyjnej;

- za ochronę środowiska naturalnego;

- za przyjazną przestrzeń i środowisko.

Uroczystość wręczenia nagród i dyplomów odbyła się w ramach
międzynarodowej konferencji „Przestrzenie edukacji 21. Otwieramy szkołę”
zorganizowanej przez Centrum Edukacji Obywatelskiej, gdzie mieliśmy
przyjemność wymienić doświadczenia z oświatowcami z Irlandii, Wielkiej
Brytanii, Szwecji, Niemiec i Ukrainy.

04-07-16
Do Rodziców

„Najważniejszy okres w życiu człowieka to nie czas studiów uniwersyteckich, ale pierwszy okres, od urodzenia do szóstego roku życia. Jest to czas, kiedy formuje się inteligencja człowieka i nie tylko ona, ale całość jego zdolności psychicznych”
Dr Maria Montessori

 

Szanowni Państwo,
Rodzice  Dzieci w wieku przedszkolnym,

dzisiaj już nikt nie ma wątpliwości, że solidna edukacja to podstawa, która otwiera szeroko drzwi do satysfakcjonującego życia tak w obszarze zawodowym, jak i osobistym. Jednakże musi to być edukacja mądrze zaplanowana, która rozwinie maksymalnie potencjał drzemiący w młodym człowieku.

Pierwszym więc krokiem prowadzącym do kształtowania i rozwijania „całości zdolności psychicznych i formowania się inteligencji” młodego człowieka jest wybór właściwego przedszkola. Edukacja przedszkolna dla każdego Dziecka  to czas odkrywania świata, nawiązywania relacji społecznych, uczenia się bycia z innymi, czas odkrywania siebie, swoich emocji, zainteresowań, odkrywania swego potencjału intelektualnego (jeszcze nieuświadomiony), ale też czas uczenia się samodzielności i odpowiedzialności.

Wybór właściwej placówki to dla Rodziców niezmiernie ważna decyzja. Istnienie wielu niepublicznych przedszkoli jest dobrodziejstwem, ale też i nie lada wyzwaniem. Oferta zajęć jest bardzo bogata, ale… czy zawsze ma na uwadze dobro Dziecka? Czy zawsze uwzględnia Jego możliwości i potrzeby rozwojowe?
Jaką placówkę wybrać?

Powinno to być miejsce przyjazne Dziecku, otwarte na Jego potrzeby, dostosowane do rozwijania wszystkich zdolności psychicznych, uwzględniające indywidualne potrzeby każdego Dziecka,   przygotowujące wszechstronnie  do dalszej edukacji, z kompetentną, życzliwą kadrą nauczycieli –wychowawców, własną kuchnią i zdrowym żywieniem, a jednocześnie nowoczesne, wyposażone w pomoce dydaktyczne na miarę przyszłości i – co najważniejsze – z pięknym otoczeniem, którego istotnym elementem jest przestrony plac zabaw, bo w wieku przedszkolnym potrzeba ruchu jest jedną z najistotniejszych cech rozwojowych Dziecka.  

Jestem przekonana, że wszystkie te oczekiwania spełnia nasze przedszkole „Limonka”. W pełni wykwalifikowana kadra pedagogiczna polsko – i anglojęzyczna realizuje programy nakierowane na wszechstronny rozwój Dzieci przygotowujące Je do dalszej edukacji  w nieustannie zmieniającym się świecie.

Dziękujemy tym, którzy już zapisali Dzieci do naszej placówki. Wahających się zapraszamy na spotkania i bliższe poznanie nas i przedszkola.

Pracę  rozpoczęliśmy 1 września 2013 r. Od tego dnia tworzymy przedszkole na miarę przyszłości.

Marianna Szybka – dyrektor przedszkola „Limonka”

28-07-13
Wycieczka do Muzeum Łowiectwa
W październiku przedszkolaki uczestniczyły w lekcji organizowanej przez Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa mieszczącego się przy Łazienkach Królewskich  pt : " Zwierzęta leśne małe i
10-11-18
Lekcja muzealna w zamku Królewskim
We wtorek 2 października dwie najstarsze grupy Ananasy i Poziomki wyruszyły komunikacją miejską na wizytę do  Zamku Królewskiego. Uczestnicy wzięli udział w lekcji muzealnej pt. "Legendy
28-10-18
Zwierzęta w przedszkolu
1 października odbyło się spotkanie ze zwierzętami Pani Ani Ząbek. Tym razem Pani Ania przyjechała do  nas ze zwierzętami i ptakami gospodarskimi: kurą i kogutem, kaczkami, królikami,
28-10-18