napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 22 760 06 45

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Ogród Botaniczny UW
W połowie maja dwie grupy starszaków: Poziomki i Ananasy udały się na wspólną wycieczkę sensoryczną do Ogrodu Botanicznego  Uniwersytetu Warszawskiego. Grupy jechały komunikacją miejską, gdzie konieczne było wykazanie się znajomością zasad bezpieczeństwa w środkach transportu miejskiego. Z tym nasze starszaki nie mają problemów. Tematem spotkania był „Labirynt zmysłów”. Podczas wspólnej zabawy dzieci odkrywały kolory i kształty ogrodowych roślin. Wsłuchiwały się w dźwięki przyrody. Wśród roślin leczniczych mogliśmy wyszukać te, które oglądaliśmy z bliska i na koniec zajęć powstało „Roślinne dzieło sztuki”. Mimo kapryśnej pogody zabawa była wyśmienita, a dzięki obcowaniu z przyrodą dobry nastrój dopisywał wszystkim.
24-06-19
Koncert w czerwcu
Tego dnia Wiolinka i Basik otrzymali zaproszenie od króla Rytmusa na bal do jego pałacu. Na balu były obecne: wróżki Melodia, Harmonia i Folklorina, czarodziej Tempos, Nutki oraz królewna Tamburinka. Wszyscy goście dziękowali królowi za zaproszenie i kłaniali się przed nim z uśmiechem. Gdy goście przywitali się z królem orkiestra zaprosiła wszystkich do tańca dworskiego. Zagrali „Menuet” oraz „Gawot”, a kiedy skończyli w pałacu pojawiła się nieproszona czarownica Tragika, która nie lubiła nic, co jest wesołe i związane z tańcem. Czarownica zamieniła muzykę na smutną i „zamroziła” wszystkich gości... W tym czasie obok pałacu bawił się wesoły piesek Tamburinki. Zaniepokoił się smutną muzyką z sali balowej i poszedł sprawdzić, co się dzieje. Piesek ujrzał w sali gości bez ruchu oraz czarownicę i zaczął szczekać. Wystraszona Tragika zaczęła piszczeć. Połączenie pisku czarownicy i szczekania psa odwróciło złe zaklęcie. Muzyka znów była radosna, a goście powrócili do wesołej zabawy! Podczas koncertu zaprezentowane zostały skrzypce. Pani Karolina opowiedziała dzieciom, że skrzypce należą do rodziny instrumentów smyczkowych, pokazała, w jaki sposób można grać na skrzypcach oraz nazwała elementy budowy prezentowanego instrumentu. W czasie koncertu dzieci utrwaliły znajomość oraz istotę stosowania „czarodziejskich słów”: przepraszam, proszę i dziękuję.
24-06-19
781 424 452
youtube
facebook
Kuchnia (jadłospis)

W naszym Przedszkolu Dzieci otrzymują codziennie cztery posiłki. Jadłospis układany jest przez dietetyka, który dba o to, aby potrawy serwowane naszym Przedszkolakom posiadały wszystkie składniki niezbędne dla zdrowego rozwoju oraz odpowiednią ilość kalorii. Uwzględniamy również potrzeby żywieniowe Dzieci alergicznych. 

Wszystkie posiłki przyrządzane są w naszej własnej przedszkolnej kuchni. Jesteśmy świadomi tego, jak ważne jest dla Państwa bezpieczeństwo i najwyższa jakość przygotowywanych potraw.
W naszym przedszkolu wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. Kuchnia wyposażona jest w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w tym najnowszej generacji piec konwekcyjno-parowy firmy Unox, dający możliwość przyrządzania dietetycznych potraw na parze.

JADŁOSPIS (15.07.2019 - 19.07.2019)

PONIEDZIAŁEK (15.07.)
śniadanie
- zupa mleczna, ser żółty, pasztet, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – barszcz biały, kasza gryczana, pulpet w sosie pomidorowym, surówka z marchwi, kompot
I podwieczorek – biszkopt z otrębami; koktajl mleczno-truskawkowy II podwieczorek – kanapki, owoce

WTOREK (16.07.)
śniadanie
– kawa inka, mięso pieczone, sałatka warzywna, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – zupa ogórkowa, kasza jęczmienna, kotlet kalafiorowy w sosie pieczarkowym, kapusta pekińska, kompot
I podwieczorek – świderki z owocami i sosem jogurtowym II podwieczorek - kanapeczki, świeże warzywa z dipem jogurtowym

ŚRODA (17.07.)
śniadanie
– kakao, paprykarz rybny, pieczony indyk, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – zupa grochowa, złote dukaty drobiowo-ryżowe z sosem jogurtowo-pomidorowym, marchew gotowana, kompot
I podwieczorek – kluski leniwe z kaszy jaglanej z musem owocowym II podwieczorek – ciasto marchewkowe, kisiel

CZWARTEK (18.07.)
śniadanie
– kakao, naleśniki żytnie z serem cynamonowym, herbata
obiad – zupa pomidorowa z ryżem, kotleciki z indyka, ziemniaki, surówka z buraczków z jabłkiem, kompot
I podwieczorek – ciasto z borówkami II podwieczorek – kanapki z hummusem, sok owocowo-warzywny

PIĄTEK (19.07.)
śniadanie
– kawa inka, jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – zupa kalafiorowa, ryba pieczona, pęczak, surówka z warzyw mieszanych, kompot
I podwieczorek – ziemniaki pieczone w ziołach z jogurtem II podwieczorek – owoce, kanapeczki, budyń

JADŁOSPIS (15.07.2019 - 19.07.2019)
DLA STARSZAKÓW

PONIEDZIAŁEK (15.07.)
obiad
– barszcz biały, kasza gryczana, klopsiki w sosie pomidorowym, surówka z marchwi

WTOREK (16.07.)
obiad
– zupa ogórkowa, kasza jęczmienna, wieprzowina w sosie kminkowym, kapusta pekińska

ŚRODA (17.07.)
obiad
– zupa grochowa, roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ryż, marchew gotowana

CZWARTEK (18.07.)
obiad
– zupa pomidorowa z ryżem, kotleciki z indyka w sosie kaparowym, ziemniaki, surówka z buraczków z jabłkiem

PIĄTEK (19.07.)
obiad
– zupa kalafiorowa, ryba pieczona, pęczak, surówka z warzyw mieszanych


Życzymy smacznego!

Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!
Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”.  W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka! Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej. W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji. Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych. Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii. W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci. DZIĘKUJEMY!!!
29-11-17
Zapisy 2017/2018
Rozpoczęliśmy rekrutację do nowych grup 2-latków (rocznik 2015)  i 3-latków (rocznik 2014). Jeżeli są Państwo zainteresowani zapisaniem Dziecka do przedszkola, to zachęcamy do kontaktu.   Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.30 - 18.00. Rekrutacja do grup przedszkolnych prowadzona jest przez cały rok kalendarzowy. Jeśli w wybranej grupie są wolne miejsca, to Dziecko może dołączyć do niej w dogodnej dla Państwa chwili. Rekrutacje do nowotworzonych grup, które rozpoczną pracę we wrześniu – rozpoczynamy na początku roku kalendarzowego. Aby zapisać dziecko do przedszkola Limonka należy: Przesłać wypełnioną kartę zgłoszeniową. Podpisać umowę cywilnoprawną. Złożyć wypełnioną kartę informacyjną Dziecka. Wpłacić wpisowe.   Liczba miejsc – z troski o komfort Dzieci i Rodziców – jest ograniczona. O przyjęciach decyduje kolejność zgłoszeń. Przedszkole zapewnia opiekę i edukację Dzieciom w wieku od 2 do 6 roku życia.
27-02-17
Noc w przedszkolu
W ostatnie weekendy maja nasze przedszkole od godziny 18.00 w piątek do godz. 8.00 w sobotę tętniło życiem J Był to bowiem czas na realizację projektu „Noc w przedszkolu”. Grupy 4-; 5- i 6-latków pojawiły się w przedszkolu od godziny 18.00, aby wspólnie z wychowawczyniami uczestniczyć w wieczornych zabawach, a po kolacji spędzić noc w przedszkolu. Jest to – dla wielu przedszkolaków – pierwszy krok do samodzielności. Zanim jednak był nocny odpoczynek był czas wspólnych zabaw: Limonkowe dzieci odwiedziły wioskę Indiańską, gdzie spotkały się Plemiona Dzikich Zwierząt i  Plemiona Dzikich Piór, a każda Jagódka i Mandarynka wybrała swoje indiańskie imię. Były zawody w strzelaniu z łuku, taniec przy ognisku, jak też testy sprawnościowe.   Ananasy i Poziomki poszukiwały ukrytego skarbu, aby po jego odnalezieniu tańczyć i uczestniczyć w pidżamowym pokazie.   Nocne podchody z rozwiązywaniem zadań to przygoda, jaką przygotowały wychowawczynie Morelom i Cytrynom. Ciemność, tajemniczość i niespodzianki to wszystko towarzyszyło naszym starszakom.   Zwieńczeniem zabaw była wspólna kolacja i przygotowania do snu – w salach przedszkolnych. W sobotni poranek rodzice odebrali swoje pociechy, które zdobyły kolejną sprawność z samodzielności J
24-06-19