napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 22 760 06 45

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Wesołych Świąt
Ciepłych i spokojnych Świąt oraz wspaniałego 2019. Życzy zespół Przedszkola Limonka
20-12-18
Mikołaj w Przedszkolu Limonka
Grudzień to miesiąc, na który czekają wszystkie dzieci: to czas Świąt, prezentów i spotkań rodzinnych. Już na początku grudnia limonkowe dzieci spotkały się z teatrem „Tak”, który przedstawił sztukę zatytułowaną „Co  się stało z Mikołajem?”. Podczas spektaklu Dzieci wspólnie z aktorami poszukiwały Mikołaja, który zaginął... Poszukiwaliśmy go na kilku kontynentach odwiedzając wybrane kraje z ich specyficzną kulturą. Wreszcie zaprzyjaźnione renifery pomogły nam w poszukiwaniach. Mikołaj dotarł do przedszkola i mógł osobiście wręczyć prezent każdemu dziecku. Obowiązkowym punktem programu było pamiątkowe zdjęcie z Mikołajem, a zdjęcia będą miłym podarunkiem świątecznym dla całej rodziny.
21-12-18
781 424 452
youtube
facebook
O nas

KADRA ZARZĄDZAJĄCA

Patrycja Pakuła 
Właścicel Przedszkola Limonka

Jestem psychologiem i coachem certyfikowanym przez międzynarodową szkołę coachingu ICC. Ukończyłam 5-letnie studia magisterskie na wydziale Zarządzania oraz 5-letnie studia magisterskie na wydziale Psychologii Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Dodatkowo ukończyłam studia podyplomowe z zakresu Zarządzania Oświatą i Coachingu. Biegle władam językiem angielskim i językiem hiszpańskim.

Z Wesołą jestem związana...chyba od zawsze. Dlatego tak ważnym jest dla mnie rozwój tej okolicy.

Co mnie zainspirowało, żeby stworzyć Przedszkole Limonka? Moje kilkunastoletnie doświadczenie biznesowe uświadomiło mi między innymi, że największym źródłem mojego zainteresowania i ciekawości jest człowiek. Ważne są dla mnie relacje z ludźmi i emocje z nich wynikające. Jednakże psychologia dziecka od zawsze była w kręgu moich zainteresowań. Teraz inspiracją dla mnie są moi synowie.

Prywatnie cenię swój wolny czas, który mogę poświęcić na samorozwój, podróże i spotkania z interesującymi mnie ludźmi. Dziś chcę się podzielić moją pasją i doświadczeniem z Państwem, a w szczególności z Dziećmi, towarzysząc Im w codziennej radości Ich życia – dając Im zaplecze w postaci Przedszkola Limonka, które tworzone było przez Rodziców dla Rodziców – przez Dzieci dla Dzieci.

 

Mirosław Pakuła 
Właściciel Przedszkola Limonka

Z zamiłowania i wykształcenia jestem psychologiem. Ukończyłem 5 letnie studia magisterskie w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, na kierunku Społecznej Psychologii Klinicznej. Ponadto jestem absolwentem studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej na kierunku Zarządzanie Sprzedażą. 

Ponad 16-letnie doświadczenie zawodowe w dużych firmach, w różnych branżach, pozwala mi realnie spojrzeć na funkcjonowanie organizacji oraz przekonuje mnie, iż wysoka jakość świadczonych usług odgrywa kluczową rolę we współczesnym świecie. 

Szybkie zmiany we współczesnym świecie są wyzwaniem dla placówek edukacyjnych. Żyjemy w czasach niezwykle dynamicznych, gdzie postęp cywilizacji, techniki, wiedzy jest tak ogromny, a tempo zmian tak szybkie, że nie wiemy do jakiej przyszłości przygotowujemy nasze dzieci. Może się okazać, że wiadomości jakie im przekazujemy, będą dla nich w życiu dorosłym bezużyteczne. Wydaje się, że nie wiedza sama w sobie jest nadrzędną wartością, a umiejętność jej odnajdywania i dochodzenia do niej.

Nowoczesne narzędzia pomagające w komunikacji, poszukiwanie i stosowanie najnowszych metod nauczania dzieci, solidnie wykształcona kadra nauczycielska, wysokiej jakości infrastruktura, były dla mnie szczególnie ważne w tworzeniu koncepcji przedszkola.

Do zadań podchodzę kreatywnie, jednocześnie słucham ludzi i również od nich czerpię wiele swoich pomysłów. Jestem otwarty na zmiany. Szukam niekonwencjonalnych rozwiązań, działam z odwagą, przekonaniem i determinacją.

Uwilebiam podróżować w odległe miejsca, obserwować ludzi innych kultur, poznawać ich zwyczaje i życie codzienne. Intersuję się literaturą faktu, szczególnie upodobałem sobie reportaż, który nie posługuje się fikcją i dla którego celem w przedstawianiu rzeczywistości jest wiarygodna relacja o autentycznych wydarzeniach.

 

Marianna Szybka
Dyrektor Przedszkola Limonka

Praca nauczyciela pasjonowała mnie od zawsze. Już w dzieciństwie wiedziałam, że będę nauczycielem. Konsekwentnie realizowałam swoje zamierzenia i pasje.

Ukończyłam Wydział Pedagogiczny Uniwersytetu Warszawskiego. W trakcie pracy w szkołach warszawskich- jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej oraz wicedyrektor szkoły podstawowej - ciągle doskonaliłam się, poszukiwałam lepszych, skuteczniejszych metod pracy z Dziećmi i ich Rodzicami, bo edukacja to działania nakierowane przede wszystkim na Dziecko, ale nie można zapominać o środowisku, w którym żyje.


Te nieustanne poszukiwania doskonalszej pracy doprowadziły do uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zakresie: terapii pedagogicznej, edukacji wczesnoszkolnej, nadzoru pedagogicznego oraz zarządzania oświatą. Stopień nauczyciela dyplomowanego był już tylko formalnością w awansie zawodowym.


Praca zawodowa to nieustanne doskonalenie pracy z Dzieckiem, Nauczycielami i Rodzicami.


Rekrutując Dzieci do szkoły miałam możliwość skonfrontowania efektów pracy przedszkoli i oczekiwań nauczycieli na starcie „kariery szkolnej”. Nie zawsze są one spełniane i Dziecko (oraz Jego Rodzice) w szkole musi wiele pracować, aby sprostać oczekiwaniom i wymaganiom kolejnego etapu edukacyjnego.

Dlatego też stworzenie programu i przedszkola na miarę  przyszłości to kolejne wyzwanie, z którym się zmierzam. Oczywiście w pracy dyrektora placówki oświatowej bardzo ważny jest właściwy dobór kadry nauczycieli- wychowawców. Odpowiedzialność, sumienność i kompetencje nauczycieli rozumiejących potrzeby Dziecka oraz życzliwość i otwartość na drugiego Człowieka – to cechy, które cenię u moich współpracowników.

A prywatnie?  Jestem żoną, matką dorosłych dzieci. Nieustannie uczę się , czytam chcąc poznać i zrozumieć otaczający mnie świat i ludzi. Relaks przynoszą mi wędrówki po nieznanych zakątkach Polski. Poznawanie przyrody, historii oraz spotkania i rozmowy z ludźmi tam spotykanymi.

Szlachetna Paczka
Za nami charytatywny Kiermasz, podczas którego zbieraliśmy fundusze na Szlachetną Paczkę dla wybranej rodziny. Naszemu spotkaniu towarzyszyła wspaniała, świąteczna już atmosfera i rozmowy pełne życzliwości oraz świadomości, że spotykamy się tutaj, aby pomagać innym, potrzebującym.  Myślę, że właśnie dlatego atrakcje przygotowane na sobotnie popołudnie były  czasem dobrych spotkań, na co złożyła się postawa wszystkich uczestniczących w kiermaszu. Szlachetna Paczka jest jednym z największych i najskuteczniejszych projektów społecznych w Polsce. Koncentruje się na łączeniu ludzi – tych potrzebujących z tymi, którzy chcą pomagać. Dzięki temu mądra pomoc – dająca impuls do wyjścia z trudnej sytuacji i zorientowana na konkretne potrzeby – po raz kolejny mogła dotrzeć do wybranej przez nas rodziny. Dzięki Państwa hojności i szlachetnemu podejściu do organizowanego w Przedszkolu Limonka przedsięwzięciu, udało nam się nie tylko wesprzeć potrzebującą rodzinę w niezbędny sprzęt rehabilitacyjny ratujący życie małego dziecka, produkty spożywcze i chemię gospodarczą, mogliśmy również obdarować rodzinę drobnymi prezentami, które wywołały łzy radości i serdeczny uśmiech na Ich twarzach. Szlachetna Paczka to również inne całoroczne działania, których zapragnęliśmy być częścią. I tak postanowiliśmy ofiarować małemu dziecku voucher na edukację w przedszkolu Limonka. Sposobem wyjścia z ciężkiej sytuacji jest również możliwość podjęcia dobrej edukacji, tak żeby szlachetny gest trwał i był szansą do wydobycia potencjału dziecka, który pozwoli Mu być w przyszłości wspaniałym dorosłym.   Środki, które uzyskaliśmy podczas kiermaszu przekazaliśmy na zakup paczki;  pozostałą część wpłaciliśmy na konto Fundacji wspierającej leczenie dziecka z wybranej rodziny. Z całego serca chcemy Państwu podziękować za  wspólny czas i wielkie serce! Dziękujemy uczestnikom, darczyńcom i wszystkim, którzy włączyli się w naszą akcję. To, co działo się  podczas kiermaszu, przełożyło się na finanse. Otóż w tym roku pobiliśmy wszelkie rekordy! Kwota, jaką zebraliśmy to: 19 600 zł!  Reasumując, po raz kolejny pokazaliśmy, że we wspólnym działaniu jest ogromna siła, która   daje wiarę w ludzi tym, którym pomagamy!  Dziękujemy!
20-12-18
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!
Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”.  W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka! Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej. W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji. Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych. Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii. W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci. DZIĘKUJEMY!!!
29-11-17
Zapisy 2017/2018
Rozpoczęliśmy rekrutację do nowych grup 2-latków (rocznik 2015)  i 3-latków (rocznik 2014). Jeżeli są Państwo zainteresowani zapisaniem Dziecka do przedszkola, to zachęcamy do kontaktu.   Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.30 - 18.00. Rekrutacja do grup przedszkolnych prowadzona jest przez cały rok kalendarzowy. Jeśli w wybranej grupie są wolne miejsca, to Dziecko może dołączyć do niej w dogodnej dla Państwa chwili. Rekrutacje do nowotworzonych grup, które rozpoczną pracę we wrześniu – rozpoczynamy na początku roku kalendarzowego. Aby zapisać dziecko do przedszkola Limonka należy: Przesłać wypełnioną kartę zgłoszeniową. Podpisać umowę cywilnoprawną. Złożyć wypełnioną kartę informacyjną Dziecka. Wpłacić wpisowe.   Liczba miejsc – z troski o komfort Dzieci i Rodziców – jest ograniczona. O przyjęciach decyduje kolejność zgłoszeń. Przedszkole zapewnia opiekę i edukację Dzieciom w wieku od 2 do 6 roku życia.
27-02-17