napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 575 115 861

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Warsztaty – Trening Jedzenia
W kwietniu limonkowi Rodzice mieli okazję wziąć udział w apetycznych warsztatach zorganizowanych przez naszą Panią Psycholog. Od czego zacząć trening jedzenia? Rozważając trening
21-05-22
Warsztaty Wielkanocne
Podczas Warsztatów Wielkanocnych Dzieci wraz z Rodzicami tworzyły wielkanocne wieńce – wianki, ozdabiały wielkanocne jajeczka, dekorowały koszyki, karty, stroiki oraz inne ozdoby, które
21-05-22
List
Wyjątkowy list. Dziękujemy. Dla nas to też szczególny czas, czas otwierania się na ludzi w potrzebie, na nowe sytuacje i czas podnoszenia kompetencji, które do tej pory wydawały się nam niepotrzebne.
21-05-22
781 424 452
youtube

Wojna, to trudne słowo, które w chwili obecnej gości w każdym domu. Pamiętajmy jednak, że my – dorośli – potrafimy odnieść się do tego słowa i związanych z nim wydarzeń z dystansem, a dzieci odbierają całą sytuację dosłownie. Wojna dotyka bezpośrednio ich życia i ich poczucia bezpieczeństwa. Dlatego rozmawiajmy z dziećmi i dzielmy się z nimi naszymi uczuciami, naszymi przemyśleniami. Oczywiście na miarę ich możliwości. Dialog, to również wspaniały sposób pokazania dzieciom, w jaki sposób my jako dorośli radzimy sobie z trudnymi uczuciami. Poza tym, uczymy dzieci nazywania emocji i rozróżniania tych dobrych emocji od złych uczuć. Jednocześnie pokazujemy, że świat jest dobry i zły. Nie zakrzywiamy
rzeczywistości i nie chowamy dzieci w bezpiecznej bańce.


W związku z powyższym w przedszkolu Limonka zorganizowane zostały warsztaty z psychologiem, które miały na celu wyjaśnienie pojęcia wojny, dopytanie o uczucia dzieci, nazwanie ich i zaopiekowanie się trudnymi emocjami.

Tłumacząc dzieciom obrazy wojny powiedzmy szczerze, że wojna mieszka w ludzkich sercach, że ludzie popełniają błędy i zapominają o więzi, jaka łączy człowieka z drugim człowiekiem.

W tej trudnej sytuacji, mamy szansę również uwrażliwić nasze dzieci i pokazać, że świat składa się z różnych, ale jednocześnie takich samych ludzi. Ludzi którzy tak jak my czują, mają te same potrzeby, dzieci, domy. Ci ludzie to nie są wrogowie, obcy … a tacy sami ludzie jak my, którzy teraz potrzebują naszego ciepła i pomocy.

Przyjęliśmy do przedszkola 14 dzieci z rodzin uchodźczych. Jest z nami: Petro, Arina, Grigorij, Juliia, Stanislav, Anna, Liza, Lelia, Mark, Mariia, Emilia, David, Mariia, Milana.

Zdajemy sobie sprawę z faktu, że naszym wspólnym zadaniem jest zapewnienie dzieciom możliwości kontynuowania nauki.

Jednakże postawa naszych nauczycieli daleko wykracza poza ramy edukacyjne – niosą i dają dzieciom ciepło i poczucie bezpieczeństwa, przywracając im poczucie normalności, po ogromie cierpienia, jakiego doświadczyli jeszcze przed chwilą.

Od początku wojny postawa wszystkich bliskich przedszkolu osób, która wyrażała się chęcią niesienia bezinteresownej pomocy, jest godna najwyższego uznania. Jesteśmy świadkami wielkich dramatów, ale też budującej solidarności.

Na uznanie zasługują również działania limonkowych rodziców, którzy zapewniają uchodźcom dogodne warunki bytowe, umożliwiają podjęcie pracy, dzielą się rzeczami materialnymi – ubrankami, środkami żywności, środkami higienicznymi, które przekazywane były do specjalnych punktów zbiórki.

Głęboko wieżymy, że ta pomoc przyniesie pozytywne skutki. Na pewno jest przykładem olbrzymiego serca, w obliczu niesłychanej ludzkiej tragedii.

25-03-22
Czego potrzebują dzieci w obecnej sytuacji (koronawirus w Polsce)? 4 zasady jak wspierać dzieci:

1) Dziecko potrzebuje oparcia w spokojnych rodzicach. Na poziomie
emocjonalnym dzieci “magicznie” wyczuwają napięcie u swoich opiekunów.
To Ty jako rodzic jesteś dla dziecka pierwszym źródłem wiedzy o świecie -
“mama się boi, czyli jest powód, bym się bał”. Równocześnie masz prawo do
strachu! Jeśli czujesz jednak, że przejmuje on nad Tobą kontrolę, poszukaj
wsparcia - wśród rodziny, przyjaciół, specjalistów. Znajdź chwilę, by zrobić
coś, co zazwyczaj reguluje Twoje emocje: muzyka, ćwiczenia, kąpiel? Zadbaj
o siebie. Spokojny rodzic = spokojne dziecko.

2) Porozmawiaj z dzieckiem otwarcie o bieżącej sytuacji w kraju, nawet jeśli o
to nie pyta.
Być może trudno mu wyrazić swoje niepokoje lub sformułować
pytania. Nie udawaj, że nic się nie dzieje. Dzieci widzą i czują (patrz - punkt
1). Mów prosto i spokojnie. Małym dzieciom wystarczy komunikat: “ostatnio
dużo ludzi choruje i mama z tatą trochę się tym martwią. Jesteśmy dorośli,
wiemy, jak zadbać o ciebie i o siebie. Panujemy nad sytuacją.”

3) Kontroluj, w jaki sposób rozmawiasz przy dziecku o sytuacji z innymi
dorosłymi.
Pewnie miałaś już okazję przekonać się, że dzieci słuchają nawet
wtedy, gdy wydają się być zatopione w zabawie ;) Dziecko może błędnie
zrozumieć to, co usłyszy i się tego przestraszyć. Pół biedy, jeśli się tymi
obawami podzieli i będziesz je mogła rozwiać.

4) Zadbaj o stałe punkty dnia (posiłek, czas na gry planszowe, wspólne
tańce). Dadzą one dziecku poczucie przewidywalności i bezpieczeństwa.
Konsekwencja zamknięcia placówek to również radykalna zmiana w rytmie
dnia dziecka i całej rodziny. Spróbuj zachować wszystkie możliwe w tej
sytuacji rytuały, które do tej pory towarzyszyły Waszej codzienności.

Uśmiechajcie się, śpiewajcie, gotujcie wspólnie, przytulajcie się - bądźcie
razem!

 

Weronika Dzierżawa - Nalewajska,
psycholog dziecięcy, psychoterapeutka

24-03-20
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!

Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”

W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka!

Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem
Ministra Edukacji Narodowej.

W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji.

Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych.

Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii.

W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci.

DZIĘKUJEMY!!!

29-11-17
Najnowsze informacje z życia przedszkola
Zapraszamy na naszą stronę na facebooku - znajdziecie tam Państwo aktualności dotyczące naszych przedszkolaków. https://www.facebook.com/PrzedszkoleLimonka
12-02-22
Kanapki dla Uchodźców z Ukrainy
Serdecznie dziękujemy wszystkim – Rodzicom za dostarczone produkty, z których zostały zrobione pyszne, zdrowe kanapki. Serdecznie dziękujemy Dzieciom za przygotowanie tak smakowitych
21-05-22
Łazienki Królewskie
W kwietniu Limonkowe przedszkolaki wzięły udział w zajęciach edukacyjnych : "Jak być uważnym obserwatorem przyrody". Zajęcia odbyły się w plenerze w Łazienkach Królewskich. Dzieci
21-05-22