napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 575 115 861

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Zakończenie Roku
25.06.2021 r. odbyło się oficjalne zakończenie roku przedszkolnego. Dzieci wraz wychowawcami udali się na lody, aby uczcić cały rok nauki i wspólnej zabawy. Podopieczni otrzymali także pamiątkowe dyplomy. 28.06.2021 r. odbyło się pożegnanie starszaków. Absolwenci przygotowali wspaniały występ podsumowujący cały rok. Było wiele uśmiechów, ale także pojawiły się łzy wzruszenia zarówno na twarzy nauczycieli, jak i rodziców. Dzieci otrzymały pakiet absolwenta, na który składa się koszulka, kubek oraz pamiątkowy album z wszystkich lat spędzonych w przedszkolu Limonka.
03-07-21
JULINEK - Park Rozrywki - wycieczka jednodniowa
Park rozrywki Julinek to wyjątkowe miejsce dla dzieci. Czekało tam na nas mnóstwo atrakcji. Zwiedzanie zaczęło się grą terenową „W poszukiwaniu Klauna Wojtka". Przedszkolaki miały za zadanie odszukać kolorowe koperty i wykonać zadania w nich zawarte. Był też czas na zabawę na placu zabaw i dmuchanych zamkach. Po aktywnościach dzieci ze smakiem zjadły obiad. Wycieczkę zakończyliśmy spotkaniem z Klaunem Wojtkiem. Po czym, zmęczeni ale szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.
02-07-21
781 424 452
youtube
facebook
Kuchnia (jadłospis)

W naszym Przedszkolu Dzieci otrzymują codziennie cztery posiłki. Jadłospis układany jest przez dietetyka, który dba o to, aby potrawy serwowane naszym Przedszkolakom posiadały wszystkie składniki niezbędne dla zdrowego rozwoju oraz odpowiednią ilość kalorii. Uwzględniamy również potrzeby żywieniowe Dzieci alergicznych. 

Wszystkie posiłki przyrządzane są w naszej własnej przedszkolnej kuchni. Jesteśmy świadomi tego, jak ważne jest dla Państwa bezpieczeństwo i najwyższa jakość przygotowywanych potraw.
W naszym przedszkolu wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. Kuchnia wyposażona jest w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w tym najnowszej generacji piec konwekcyjno-parowy firmy Unox, dający możliwość przyrządzania dietetycznych potraw na parze.

JADŁOSPIS (2.08.2021 - 6.08.2021)

PONIEDZIAŁEK (2.08.)
śniadanie
– kakao, indyk pieczony, ser żółty, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad - zupa jarzynowa, kotleciki z kaszy jaglanej z sosem włoskim, mizeria z sałatą, kompot
I podwieczorek – makaron kokardki z białym serem i sosem wiśniowym II podwieczorek – kakaowy pudding ryżowy

WTOREK (3.08.)
śniadanie
- zupa mleczna, szynka pieczona, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – barszcz ukraiński, chrupiące polędwiczki z kurczaka, ryż, surówka z kapusty, kompot
I podwieczorek – ciasto szpinakowe II podwieczorek – kanapeczki, kisiel do picia

ŚRODA (4.08.)
śniadanie
- kawa inka, pasta warzywna z jajkiem i kukurydzą, sałatka grecka, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – krem z kalafiora, kasza gryczana z duszoną wołowiną a’la strogonow, sałatka z ogórka kiszonego, napój miętowy
I podwieczorek – sernik II podwieczorek – sałatka owocowa z bakaliami

CZWARTEK (5.08.)
śniadanie
- kakao, schab pieczony, pieczywo, masło, dodatki zielone, delikatna ćwikła, herbata
obiad - zupa pomidorowa, krokiety z mięsem, kapusta z koperkiem, kompot
I podwieczorek – pampuchy orkiszowe z musem truskawkowym II podwieczorek – budyń z rodzynkami, owoce

PIĄTEK (6.08.)
śniadanie
- kawa inka, pasta z czerwonej soczewicy, ser żółty, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – żurek z jajkiem, ryba pieczona, ziemniaki, szpinak, surówka z kiszonej kapusty, kompot
I podwieczorek – kulki czekoladowo - kokosowe II podwieczorek – kanapeczki z pastą marchewkową z pestkami dyni, owoce

JADŁOSPIS (2.08.2021 – 6.08.2021)
DLA STARSZAKÓW

PONIEDZIAŁEK (2.08.)
obiad
– zupa jarzynowa, leczo z kurczakiem i z cukinią

WTOREK (3.08.)
obiad
– barszcz ukraiński, pierś z kurczaka w parmezanowej panierce, ryż, surówka z kapusty

ŚRODA (4.08.)
obiad
– krem z kalafiora, wołowina duszona z pieczarkami w sosie pomidorowo – śmietanowym, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego

CZWARTEK (5.08.)
obiad
– zupa pomidorowa, polędwiczki wieprzowe teriyaki, ryż, surówka orientalna z ogórka

PIĄTEK (6.08.)
obiad
– żurek z jajkiem, roladki z łososia zawijane ze szpinakiem w sosie z białego wina, tagliatelle bazyliowe


Życzymy smacznego!

Czego potrzebują dzieci w obecnej sytuacji (koronawirus w Polsce)? 4 zasady jak wspierać dzieci:
1) Dziecko potrzebuje oparcia w spokojnych rodzicach. Na poziomie emocjonalnym dzieci “magicznie” wyczuwają napięcie u swoich opiekunów. To Ty jako rodzic jesteś dla dziecka pierwszym źródłem wiedzy o świecie - “mama się boi, czyli jest powód, bym się bał”. Równocześnie masz prawo do strachu! Jeśli czujesz jednak, że przejmuje on nad Tobą kontrolę, poszukaj wsparcia - wśród rodziny, przyjaciół, specjalistów. Znajdź chwilę, by zrobić coś, co zazwyczaj reguluje Twoje emocje: muzyka, ćwiczenia, kąpiel? Zadbaj o siebie. Spokojny rodzic = spokojne dziecko. 2) Porozmawiaj z dzieckiem otwarcie o bieżącej sytuacji w kraju, nawet jeśli o to nie pyta. Być może trudno mu wyrazić swoje niepokoje lub sformułować pytania. Nie udawaj, że nic się nie dzieje. Dzieci widzą i czują (patrz - punkt 1). Mów prosto i spokojnie. Małym dzieciom wystarczy komunikat: “ostatnio dużo ludzi choruje i mama z tatą trochę się tym martwią. Jesteśmy dorośli, wiemy, jak zadbać o ciebie i o siebie. Panujemy nad sytuacją.” 3) Kontroluj, w jaki sposób rozmawiasz przy dziecku o sytuacji z innymi dorosłymi. Pewnie miałaś już okazję przekonać się, że dzieci słuchają nawet wtedy, gdy wydają się być zatopione w zabawie ;) Dziecko może błędnie zrozumieć to, co usłyszy i się tego przestraszyć. Pół biedy, jeśli się tymi obawami podzieli i będziesz je mogła rozwiać. 4) Zadbaj o stałe punkty dnia (posiłek, czas na gry planszowe, wspólne tańce). Dadzą one dziecku poczucie przewidywalności i bezpieczeństwa. Konsekwencja zamknięcia placówek to również radykalna zmiana w rytmie dnia dziecka i całej rodziny. Spróbuj zachować wszystkie możliwe w tej sytuacji rytuały, które do tej pory towarzyszyły Waszej codzienności. Uśmiechajcie się, śpiewajcie, gotujcie wspólnie, przytulajcie się - bądźcie razem!   Weronika Dzierżawa - Nalewajska, psycholog dziecięcy, psychoterapeutka
24-03-20
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!
Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”.  W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka! Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej. W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji. Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych. Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii. W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci. DZIĘKUJEMY!!!
29-11-17
Zapisy 2017/2018
Rozpoczęliśmy rekrutację do nowych grup 2-latków (rocznik 2015)  i 3-latków (rocznik 2014). Jeżeli są Państwo zainteresowani zapisaniem Dziecka do przedszkola, to zachęcamy do kontaktu.   Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.30 - 18.00. Rekrutacja do grup przedszkolnych prowadzona jest przez cały rok kalendarzowy. Jeśli w wybranej grupie są wolne miejsca, to Dziecko może dołączyć do niej w dogodnej dla Państwa chwili. Rekrutacje do nowotworzonych grup, które rozpoczną pracę we wrześniu – rozpoczynamy na początku roku kalendarzowego. Aby zapisać dziecko do przedszkola Limonka należy: Przesłać wypełnioną kartę zgłoszeniową. Podpisać umowę cywilnoprawną. Złożyć wypełnioną kartę informacyjną Dziecka. Wpłacić wpisowe.   Liczba miejsc – z troski o komfort Dzieci i Rodziców – jest ograniczona. O przyjęciach decyduje kolejność zgłoszeń. Przedszkole zapewnia opiekę i edukację Dzieciom w wieku od 2 do 6 roku życia.
27-02-17