napisz do nas :)

Przedszkole Limonka
05- 075 Warszawa | Wesoła
ul. Warszawska 57 (róg Brata Alberta), tel. 575 115 861

Klauzula informacyjna
Klauzula informacyjna

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Przedszkole Limonka M. i P. Pakuła Sp. j. z siedzibą: ul. Warszawska 57, 05-075 Warszawa, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2018.1000 z dnia 2018.05.24) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się z administratorem danych osobowych i odpowiedzi na Państwa zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.
nowości!
Zakończenie Roku
25.06.2021 r. odbyło się oficjalne zakończenie roku przedszkolnego. Dzieci wraz wychowawcami udali się na lody, aby uczcić cały rok nauki i wspólnej zabawy. Podopieczni otrzymali także pamiątkowe dyplomy. 28.06.2021 r. odbyło się pożegnanie starszaków. Absolwenci przygotowali wspaniały występ podsumowujący cały rok. Było wiele uśmiechów, ale także pojawiły się łzy wzruszenia zarówno na twarzy nauczycieli, jak i rodziców. Dzieci otrzymały pakiet absolwenta, na który składa się koszulka, kubek oraz pamiątkowy album z wszystkich lat spędzonych w przedszkolu Limonka.
03-07-21
JULINEK - Park Rozrywki - wycieczka jednodniowa
Park rozrywki Julinek to wyjątkowe miejsce dla dzieci. Czekało tam na nas mnóstwo atrakcji. Zwiedzanie zaczęło się grą terenową „W poszukiwaniu Klauna Wojtka". Przedszkolaki miały za zadanie odszukać kolorowe koperty i wykonać zadania w nich zawarte. Był też czas na zabawę na placu zabaw i dmuchanych zamkach. Po aktywnościach dzieci ze smakiem zjadły obiad. Wycieczkę zakończyliśmy spotkaniem z Klaunem Wojtkiem. Po czym, zmęczeni ale szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.
02-07-21
781 424 452
youtube
facebook
O nas

KADRA ZARZĄDZAJĄCA

Patrycja Pakuła 

Właścicel Przedszkola Limonka

Jestem psychologiem i coachem certyfikowanym przez międzynarodową szkołę coachingu ICC. Ukończyłam 5-letnie studia magisterskie na wydziale Zarządzania oraz 5-letnie studia magisterskie na wydziale Psychologii Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Dodatkowo ukończyłam studia podyplomowe z zakresu Zarządzania Oświatą i Coachingu. Biegle władam językiem angielskim i językiem hiszpańskim.

Z Wesołą jestem związana...chyba od zawsze. Dlatego tak ważnym jest dla mnie rozwój tej okolicy.

Co mnie zainspirowało, żeby stworzyć Przedszkole Limonka? Moje kilkunastoletnie doświadczenie biznesowe uświadomiło mi między innymi, że największym źródłem mojego zainteresowania i ciekawości jest człowiek. Ważne są dla mnie relacje z ludźmi i emocje z nich wynikające. Jednakże psychologia dziecka od zawsze była w kręgu moich zainteresowań. Teraz inspiracją dla mnie są moi synowie.

Prywatnie cenię swój wolny czas, który mogę poświęcić na samorozwój, podróże i spotkania z interesującymi mnie ludźmi. Dziś chcę się podzielić moją pasją i doświadczeniem z Państwem, a w szczególności z Dziećmi, towarzysząc Im w codziennej radości Ich życia – dając Im zaplecze w postaci Przedszkola Limonka, które tworzone było przez Rodziców dla Rodziców – przez Dzieci dla Dzieci.

 

Mirosław Pakuła 

Właściciel Przedszkola Limonka

Z zamiłowania i wykształcenia jestem psychologiem. Ukończyłem 5 letnie studia magisterskie w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, na kierunku Społecznej Psychologii Klinicznej. Ponadto jestem absolwentem studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej na kierunku Zarządzanie Sprzedażą. 

Ponad 16-letnie doświadczenie zawodowe w dużych firmach, w różnych branżach, pozwala mi realnie spojrzeć na funkcjonowanie organizacji oraz przekonuje mnie, iż wysoka jakość świadczonych usług odgrywa kluczową rolę we współczesnym świecie. 

Szybkie zmiany we współczesnym świecie są wyzwaniem dla placówek edukacyjnych. Żyjemy w czasach niezwykle dynamicznych, gdzie postęp cywilizacji, techniki, wiedzy jest tak ogromny, a tempo zmian tak szybkie, że nie wiemy do jakiej przyszłości przygotowujemy nasze dzieci. Może się okazać, że wiadomości jakie im przekazujemy, będą dla nich w życiu dorosłym bezużyteczne. Wydaje się, że nie wiedza sama w sobie jest nadrzędną wartością, a umiejętność jej odnajdywania i dochodzenia do niej.

Nowoczesne narzędzia pomagające w komunikacji, poszukiwanie i stosowanie najnowszych metod nauczania dzieci, solidnie wykształcona kadra nauczycielska, wysokiej jakości infrastruktura, były dla mnie szczególnie ważne w tworzeniu koncepcji przedszkola.

Do zadań podchodzę kreatywnie, jednocześnie słucham ludzi i również od nich czerpię wiele swoich pomysłów. Jestem otwarty na zmiany. Szukam niekonwencjonalnych rozwiązań, działam z odwagą, przekonaniem i determinacją.

Uwilebiam podróżować w odległe miejsca, obserwować ludzi innych kultur, poznawać ich zwyczaje i życie codzienne. Intersuję się literaturą faktu, szczególnie upodobałem sobie reportaż, który nie posługuje się fikcją i dla którego celem w przedstawianiu rzeczywistości jest wiarygodna relacja o autentycznych wydarzeniach.

Katarzyna Wojtas

Dyrektor Przedszkola Limonka

Od dziesięciu lat zarządzam warszawskimi niepublicznymi przedszkolami oraz szkołami podstawowymi. Najdłużej (przez 6 lat) związana byłam z siecią Academy International, na stanowisku dyrektora szkoły podstawowejoraz przedszkola. Jestem  magistrem  psychologii,  ukończyłam  psychologię  wychowawcząna Uniwersytecie Warszawskim, tam zdobyłam również uprawnienia pedagogiczne.Posiadam  jedenastoletnie  doświadczenie  w  pracy  jako   psycholog   szkolny   i przedszkolny, uwielbiam pracować systemowo, włączając w trudności Dziecka proces pracy z całą jego rodziną.W  swojej  karierze  zawodowej  miałam  okazję  prowadzić  jako  nauczyciel-wychowawca  grupy czterolatków (British Primary School of Wilanów), jak również klasy drugie (edukacja wczesnoszkolna, szkoła trójjęzyczna). Nieustannie poszukuję nowych, alternatywnych metod pracy z uczniem, tak aby każde Dziecko mogło w zarządzanej przeze mnie placówce wykorzystać wpełni swój potencjał. Szczególnie pasjonują mnie metody edukacji dwujęzycznej, immersja językowa oraz wpływ wielojęzyczności na rozwój małego Dziecka. Prywatnie  jestem  mamą  dwóch  wspaniałych  synów. Serdecznie  zapraszam  Państwa  do  współpracy,  a  Państwa  Dzieci – do ozpoczęcia fantastycznej przygody edukacyjnej!

Czego potrzebują dzieci w obecnej sytuacji (koronawirus w Polsce)? 4 zasady jak wspierać dzieci:
1) Dziecko potrzebuje oparcia w spokojnych rodzicach. Na poziomie emocjonalnym dzieci “magicznie” wyczuwają napięcie u swoich opiekunów. To Ty jako rodzic jesteś dla dziecka pierwszym źródłem wiedzy o świecie - “mama się boi, czyli jest powód, bym się bał”. Równocześnie masz prawo do strachu! Jeśli czujesz jednak, że przejmuje on nad Tobą kontrolę, poszukaj wsparcia - wśród rodziny, przyjaciół, specjalistów. Znajdź chwilę, by zrobić coś, co zazwyczaj reguluje Twoje emocje: muzyka, ćwiczenia, kąpiel? Zadbaj o siebie. Spokojny rodzic = spokojne dziecko. 2) Porozmawiaj z dzieckiem otwarcie o bieżącej sytuacji w kraju, nawet jeśli o to nie pyta. Być może trudno mu wyrazić swoje niepokoje lub sformułować pytania. Nie udawaj, że nic się nie dzieje. Dzieci widzą i czują (patrz - punkt 1). Mów prosto i spokojnie. Małym dzieciom wystarczy komunikat: “ostatnio dużo ludzi choruje i mama z tatą trochę się tym martwią. Jesteśmy dorośli, wiemy, jak zadbać o ciebie i o siebie. Panujemy nad sytuacją.” 3) Kontroluj, w jaki sposób rozmawiasz przy dziecku o sytuacji z innymi dorosłymi. Pewnie miałaś już okazję przekonać się, że dzieci słuchają nawet wtedy, gdy wydają się być zatopione w zabawie ;) Dziecko może błędnie zrozumieć to, co usłyszy i się tego przestraszyć. Pół biedy, jeśli się tymi obawami podzieli i będziesz je mogła rozwiać. 4) Zadbaj o stałe punkty dnia (posiłek, czas na gry planszowe, wspólne tańce). Dadzą one dziecku poczucie przewidywalności i bezpieczeństwa. Konsekwencja zamknięcia placówek to również radykalna zmiana w rytmie dnia dziecka i całej rodziny. Spróbuj zachować wszystkie możliwe w tej sytuacji rytuały, które do tej pory towarzyszyły Waszej codzienności. Uśmiechajcie się, śpiewajcie, gotujcie wspólnie, przytulajcie się - bądźcie razem!   Weronika Dzierżawa - Nalewajska, psycholog dziecięcy, psychoterapeutka
24-03-20
Przedszkole LIMONKA Mistrzem Nowoczesnej Edukacji! Jesteśmy numer 1 w Polsce!
Z dumą i radością informujemy, że Przedszkole Językowe Limonka w Warszawie Wesołej zdobyło główną nagrodę w I Ogólnopolskim Konkursie o „LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji”.  W pierwszej kolejności zostaliśmy nagrodzeni nagrodą główną – Innowacyjne Przedszkole 2017/2018 – i otrzymaliśmy I miejsce w województwie mazowieckim, następnie przyznano nam I miejsce w skali całego kraju – Laur Mistrza Nowoczesnej Edukacji Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku – tę nagrodę otrzymała tylko jedna placówka w Polsce – Przedszkole Limonka! Ten prestiżowy konkurs objęty jest honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej. W lipcu 2017 roku w pierwszym etapie konkursu Przedszkole Limonka wytypowane zostało przez Mazowieckie Kuratorium Oświaty, jako przedstawiciel województwa mazowieckiego. W dniu 26 października zaproszono placówkę do udziału w finale konkursu, co stanowiło przyznanie nominacji do nagrody w kategorii Innowacyjne Przedszkole 2017/2018. Już sama nominacja stanowiła duży sukces przedszkola Limonka! W sumie nominowane zostały 83 placówki z całej Polski w czterech kategoriach: przedszkole lub inna forma edukacji przedszkolnej – 16 nominacji, szkoła podstawowa – 31 nominacji, gimnazjum lub liceum – 23 nominacje i technikum lub szkoła zawodowa – 13 nominacji. Konkurs zakładał, że nominowane placówki powinny wyróżniać się nie tylko wykorzystywaniem nowych rozwiązań technologicznych, innowacyjnych metod i programów nauczania, ale również stylem uczenia i wychowania stosowanym przez Nauczycieli, którzy inspirują Dzieci do kreatywności oraz rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Są to wyróżnienia, w których ważne jest nie tylko docenienie samego wykorzystywania nowoczesnych technologii w procesie uczenia się i nauczania, ale przede wszystkim zrozumienie nowych realiów cywilizacyjnych, w których najważniejsze jest postawienie na twórczy aspekt edukacji i mądre wykorzystanie współczesnych mediów i narzędzi technologicznych. Trzyetapowy konkurs został rozstrzygnięty 24 listopada podczas II Europejskiego Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji i Nauce oraz II Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Kapituła konkursowa, której przewodniczył prof. UJK dr hab. Sławomir Koziej, najpierw nagrodziła finalistów (nominowanych), a następnie przyznała nagrodę Wojewódzkim Mistrzom Nowoczesnej Edukacji oraz  wręczone zostały wyróżnienia. Na zakończenie gali przyznane zostały cztery główne ogólnopolskie nagrody specjalne LAUR Mistrza Nowoczesnej Edukacji – „Przedszkole Przyjazne Technologiom XXI wieku” – 1 nagroda dla Przedszkola Limonka oraz „Szkoła Przyjazna Technologiom XXI wieku” – 3 nagrody dla każdej z pozostałych kategorii. W tym miejscu, warto podkreślić, że nie zdobylibyśmy tej nagrody, gdyby nie praca całego zespołu ludzi, którzy na co dzień oddają całe swoje serce pracy z Dziećmi oraz współpraca i zaangażowanie Rodziców, którzy powierzają nam swoje Dzieci. DZIĘKUJEMY!!!
29-11-17
Zapisy 2017/2018
Rozpoczęliśmy rekrutację do nowych grup 2-latków (rocznik 2015)  i 3-latków (rocznik 2014). Jeżeli są Państwo zainteresowani zapisaniem Dziecka do przedszkola, to zachęcamy do kontaktu.   Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.30 - 18.00. Rekrutacja do grup przedszkolnych prowadzona jest przez cały rok kalendarzowy. Jeśli w wybranej grupie są wolne miejsca, to Dziecko może dołączyć do niej w dogodnej dla Państwa chwili. Rekrutacje do nowotworzonych grup, które rozpoczną pracę we wrześniu – rozpoczynamy na początku roku kalendarzowego. Aby zapisać dziecko do przedszkola Limonka należy: Przesłać wypełnioną kartę zgłoszeniową. Podpisać umowę cywilnoprawną. Złożyć wypełnioną kartę informacyjną Dziecka. Wpłacić wpisowe.   Liczba miejsc – z troski o komfort Dzieci i Rodziców – jest ograniczona. O przyjęciach decyduje kolejność zgłoszeń. Przedszkole zapewnia opiekę i edukację Dzieciom w wieku od 2 do 6 roku życia.
27-02-17